Sıkça Sorulan Sorular

Doğamızda bulunan haşere ya da kemirgenler aracılığı ile çevreye yayılan insan ve çevre sağlığını tehdit eden virüs ve mikroplara karşı uygun ekipmanlar kullanılarak intetisit uygulamasına verilen isime ilaçlama denir. Etrafımızda bulunan haşere ve kemirgenler insanlar tarafından risk oluşturan sayısız hastalığın taşıyıcısı olmalarının yanı sıra, taşımış oldukları bu hastalıkları çok farklı yöntemlerle insanlara bulaştırırlar. Tarihte insan ölümlerinin en önemli sebeplerinden biri olan haşere ve kemirgenler olduğu unutulmamalıdır. Teknolojide meydana gelen değişimlere bağlı olarak haşere ve kemirgenlerle karşı uygulanan mücadele yöntemleri farklılık göstermeye başlamıştır. Tüm bu gelişmeler ışığında ilaçlama çok büyük bir sektör haline gelmiştir. İlaçlama yaptırmaya kara verdiğinizde ciddi bir sorumluluk almış olacaksınız. Bireysel olarak yapılan ilaçlamalar neticesinde haşere ya da kemirgen sorunlarınızdan tamamı ile kurtulmak maalesef mümkün değildir. Haşeresiz bir hayat için bireysel olarak yapılan hatalı ilaç seçimleri maalesef haşerelerde ilaca karşı bağışıklık yapmakta bunla beraber gerek zaman gerek ise maddi kayıplar ortaya çıkmaktadır. Haşere ve kemirgenlere karşı düzenli ilaçlama yapılması üremelerini tamamen durdurmak ve steril bir yaşam olanaklarına sahip olmak açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle gıda sektörleri haşerelerin en yoğun olarak görüldüğü alanlar olup bu sektörlerin gerekli olan hijyen koşullarını sağlayabilmeleri için mutlaka periyodik olarak ilaçlanması gerekmektedir. Akdeniz Hijyen Yılların vermiş olduğu bilgi ve birikim ile bu sektörde var olan tüm yenilikleri yakından takip etmekte, personellerine vermiş olduğu eğitim seminerleri ile ilaçlama kavramını farklı bir çizgiye taşımaktadır. Örnek alan değil, örnek alınan olmanın vermiş olduğu gururu sizlerle paylaşıyor sizleri de Akdeniz Hijyen ayrıcalıklarına davet ediyoruz.

Pest kontrol denilince akla “zararlı kontrolü” yani haşere kontrolü gelmektedir. Pest kontrol, insan sağlığını taşıdıkları organizmalar ile doğrudan veya dolaylı yollardan tehdit eden zararlılara karşı verilen mücadeledir.
 
  1. Kokulu ilaçlar insan için zararlımıdır?
    Kokulu ilaçlar insan sağlığı için tehlikelidirler. Solunduğu zaman veya bu ilaçlar insanın gıdalarına bulaştığı zaman insanı zehirleyebilir.
  2. Kokulu ilaçlar hangi durumda kullanılır?
    Kokulu ilaçlar, ölmesi zor olan haşereleri ilaçlamada kullanılır. Builaçlama haşere görüldüğü anda ve istenilen zaman yapılır. İlaçlama firması olarak haftanın 7/24 ilaçlama konusunda hizmet vermekteyiz.
  3. Kokulu ilaçlamada yapılırken evimizi terk etmeli miyiz?
    Kokulu ilaçlama sırasında evler ve iş yerleri minimum 2 saat kadar kapalı olması gerekir ve kokulu ilaçlama sonrası 1 – 2 saat kadar ilaçlanan mekanlar havalandırılmalı.
  4. Kokulu ilaçlar nasıl kullanılır?
    Kokulu ilaçlar su karışımı ile hazırlanan ilaçlardır. Kokulu ilaçlamayı şirket olarak son sistem alet ve edevatla yapmaktayız. Kokulu ilaçlama haşere gurubunun görüldüğü tüm alanlara uygulanır.
  5. Kokulu ilacı her zaman kullanmak doğrumudur?
    Kokulu ilaçlar ölmesi zor olan haşereler için kullanıldığında dolayı her zaman kullanmak doğru değildir. Kokusuz ilaçlar ve jel ilaçların etkisiz olduğu durumlarda devreye sokulmalıdır.
  6. Kokulu ilaçlar insanlara zararlımı?
    Kokulu ilaç ile yapılan böcek ilaçlama ortamında kalan canlı bütün böcekler ölür. Kesinlikle ilaçlama esnasında evdeki evcil hayvanları dışarı almak gerekir.
  1. Bazen kısa sure için görülebilir. Bunun nedeni, her bir böceğin etkilenebilmesi için önce yeterli dozda insektisiti (ilaç) bünyesine alması gerekliliğidir. İlacın ayrıca haşere tarafından deri ve ağız yolu ile de tüketilmesi gerekmektedir. Bazen uygulamadan sonra yoğun haşere hareketliliği gözlemleyebilirsiniz. Bunun nedeni, insektisite maruz kalan haşerelerin sinir sistemleri etkilendiğinden dolayı insektisit kalıntısından uzaklaşıyor olmalarıdır. Ayrıca kullanılan insektisitlerin “Flush Out” olarak adlandırılan özellikleri dolayısı ile. ilacın etkisinde olan haşere yuvasından dışarı doğru akın eder. Bu da kaynağın yok edilerek çözümün kalıcı olabilmesi için kullanılan gerekli bir yöntemdir.
  1. Kokulu olarak yapılan ilaçlamalarda mekanınızı birkaç saat terk etmeniz gerekiyor. Kokusuz olarak yapılan (tüm böcek ve kemirgenlere karşı) haşere ilaçlamalarında mekanınızı terk etmenize gerek yoktur. Uygulama sonrası mekanınızı hemen kullanabilirsiniz. Jel ve mikrokapsul sıvı uygulamalarında ilaçlama yapılan yerin terk edilmesi gerekmez. İlaçlama sırasında servis ekibimizin yanında bulunabilirsiniz
  1. Evet. İlaçlama sonrasında servis sorumlusu tarafından, ilaç uygulaması yapılan alanlarda ne tur ilaçlar kullanıldığı, kullanılan bu ilaçların miktarlarını ve ekipmanların adları ile ilgili ayrıntıları içeren, servis sorumlunuz ve sizin ortak imzanızı taşıyan, şekli T C. Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği’nde belirlenmiş, kesilmesinin ve bir nüshasının yasal zorunluluk gereği sizde kalması gereken bir servis raporu verilecektir. Herhangi bir şey sormak istediğiniz taktirde firmamızı arayarak her turlu bilgiyi alabilirsiniz.
  1. Periyodik ilaçlama hizmeti özellikle hizmet alanında çalışan fırın okul, fabrika, cafe, Restoran, Otel, Ofis, İşyerleri gibi işletme mahiyetinde olan kurumların tercih ettiği ve etmesi gereken bir işlemdir. Aynı zamanda sağlık alanında hizmet veren her türlü kuruluşun periyodik ilaçlama hizmetine başvurması gerekmektedir. Hastane, Eczane, Sağlık Ocakları, Klinikler ve daha birçok sağlık kuruluşu tek seferlik ilaçlama hizmeti ile haşerelerden kurtulabilir, ancak bu korumayı sürekli hale getirmek için uzmanlar tarafından periyodik ilaçlama hizmeti tavsiye edilmektedir.

Günümüzde bilinç düzeyi arttıkça ve modern hayata geçildikçe; insanların beslenmelerinde kullandıkları gıda ürünlerine ve yaşam ortamlarındaki hijyene daha çok önem vermeye başladıkları yadsınamaz bir gerçektir.

Bugün yemek yediğimiz restoranlar, alışveriş yaptığımız marketler, kaldığımız misafirhane veya otellerden tutun da; hastaneler, eğitim kurumları, havalimanları veya endüstriyel işletmelerin hemen hepsinde haşere ve kemirgenlere karşı zararlı mücadelesi yapılmaktadır.

Bu uygulamalar daha önce isteğe ve işletme yöneticilerinin bu konudaki hassasiyetine bağlı olarak yapılmakta iken; 2005 yılında T.C Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usül ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ ile gıdayla ilgili tüm işletmelerde ayda bir kez ruhsatlı bir firmaya ilaçlama yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir.

Son 5 yıldır bu konudaki tek resmi eğitim Mesul Müdürlük eğitimleri iken, 2011 Mayıs ayında yapılan yönetmelik değişikliklerinde Mesul Müdürler dışında kalan operasyon elemanlarına da Bakanlığın göstereceği adreslerden eğitim verileceği ve bunun iki yıl içerisinde tamamlanması gerektiği açıklanmıştır.

90′lı yılların ikinci yarısından itibaren ülkemizde faaliyet göstermeye başlayan yabancı kökenli pest kontrol şirketleri, modernleşen ve teknolojik olarak kendini yenileyen gıda sektörü, gıda işletmelerinde sorumlulukların mesleki eğitimli elemanlarca paylaşılmaya başlanması, sektörde tecrübeli kadroların danışmanlık hizmeti vermeye başlaması, ilaçlama şirketlerinin deneyimlerini geliştirerek sürece uyum sağlamaları, AB ile ilgili çıkan yasalar ve yayınlanan yönetmelikler, internet ortamında bilgi edinim ve paylaşımının artması, pest kontrol aparatlarının ülkemizde ve ekonomik bir şekilde üretilmeye başlanması ve Sağlık Bakanlığı’nın sürece müdahale ederek yönetmelikte yenilikler yapması bu alanda hızlı bir gelişime yol açmıştır.

 

İşte tam bu noktada, karşımıza ‘Entegre Pest Yönetimi‘ kavramı çıkmaktadır.

Entegre pest yönetimi yaklaşımı; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak amacıyla, bilinen savaş yöntemlerinin bir arada düşünülerek, insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri en az olanlarının uygulanmasına yönelik çalışmalardır. Mevcut problemlerin kaynaklarının yok edilmesinden sonra veya problem içermeyen birimlerde, problem oluşmamasının sağlanması ve birimlerin sürekli gözlem ve kontrol altında tutulmasıdır. Gözlem noktalarının değerlendirilmesi sonucu gerekli birimlerde öncelikli olarak fiziksel iyileştirmeler ile problem çözümü ve oluşumunun engellenmesidir.

Kurumsal olarak verdiğimiz periyodik ilaçlama hizmeti uzmanlarımız kontrolünde uygulanmakta olup periyot zamanları uzmanlarımız tarafından belirlenmektedir. İşletmelerin hizmetlerini aksatmadan ilaçlama uygulamalarının yapılması için uygun gün ve teknikler belirlenmektedir. Periyodik ilaçlama hizmetlerimizde ilaçlama fiyatlarında indirim uygulanmakta olup ömür boyu koruma garantisi verilir. Haşerelerden tamamen kurtulmak ve bir daha rastlamamak için periyodik ilaçlama hizmetimizden faydalanın… Periyodik İlaçlama Hizmetimiz hakkında daha detaylı bilgi için lütfen çağrı merkezimizi arayabilir veya talep formunu doldurarak uzmanlarımızın size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Genel olarak haşerelerin yumurtlama dönemi ortalama olarak 21 günde birdir. Haşereler ilaçlama yapıldıktan sonra , öleceklerini anlayınca yumurtalarını hemen doğaya bırakma ihtiyacı duyarlar ve yumurtlarlar Bu yumurtalar bırakıldıktan 21 gün sonra yavru olarak çıkarlar ve yumurtadan çıkan haşereler , ergin hale geçmeden ve yavrulama kabiliyeti kazanmadan 21 gün ara ile ilaçlanması gerekir . Her ne kadar ilaçların kalıcı özellikleri olsa da, ilacın yumurtanın içindeki haşereye etkisi olmaz . Ancak haşereler yumurtadan çıktıktan sonra ilaçla teması olduğu sürece ölürler. Bunu içinde ilaçlama yapıldıktan 21 gün sonra güçlü bir ilaçlamanın yapılması çok önemlidir. Bilindiği üzere haşereler çok çabuk üreyen canlılardır . Bir hamam böceğinin ömrü ortalama 1-2 yıl civarındadır ve bir hamamböceği ortalama tekbir seferde 20-40 arası yumurta bırakabilir. Bir hamam böceği ortalama senede 10 defa yumurtladığı göz önüne alınırsa, yapılan bilimsel araştırmalara göre bir çift hamam böceğinden senede 35.000 hamamböceği üreyebilir. Bu yüzden periyodik ilaçlamanın önemi çok fazladır. Ortamda haşereler olmasa da ilaçlama hizmetinin koruyucu ve kontrol amaçlı olarak ve haşerelerin ortama bulaşmaması için devamlı yapılması gerekir. Bunun için yapılmayacak bir ilaçlamada ortama girecek bir haşerenin zincirleme çoğalma etkisi ile birçok yavrusunun olabileceği bilinmektedir. Bu yüzden periyodik ilaçlamanın önemi bir kat daha artmaktadır.

1)Böcek ilaçlama öncesinde ve ev ilaçlama sonrasında İlaçlama temizliği yapılması gereken titizlikle uyulması zorunlu olan çok önemli bazı detaylar vardır. İlaçlama firması ile irtibata geçilerek servis istendiği zaman ilaçlanacak mekanda özellikle ulv ilaçlama uygulamalarında açıkta hiç bir gıda maddesi bırakılmamalı marketten alınacak çöp poşetleri içerisine kuru gıda yada diğer yiyecek malzemeleri güzelce konularak ağzı hava almayacak şekilde bağlanmalıdır. Dumanlama tarzı yapılan daire ilaçlama uygulamalarında genel temizlik gereklidir koltuk ve kanepelerin silinmesi zor bir işlem olduğu için bu eşyaların üzerlerine örtü çekilerek ilaçlamadan sonra İlaçlama temizliği ve silme gereği ortadan kaldırılabilir. Daire içinde kuş ya da evcil hayvan besleniyor ise dışarı çıkarılmalı mekanın açık olan tüm pencereleri kapatılarak ilaçlama esnasında kullanılan böcek ilacının başkalarına zarar vermemesi için gerekli tüm tedbirler tam olarak alınmalı daha sonra ilaçlama işlemi güvenli olarak gerçekleştirilmelidir.

 

2) İlaçlama esnasında mekanda kimse bulunmamalı ilaçlama uygulaması yapan görevliden başka kimse içeride kalmamalıdır. İlaçlama yapılırken herhangi bir eşya unutulmuş olsa bile haber vermeden içeriye girilmemeli olası zehirlenme vakalarına yol açacak davranışlardan kaçınılmalıdır. Bazı müşterilerin bende içeride duracağım yapılan uygulamayı kontrol etmek istiyorum şeklinde talepleri olamaktadır bu gibi isteklere kesinlikle göz yummayan firmamız yaptığı işi en iyi şekilde yaparak sizlerin sorunlarınıza etkili ve kalıcı ilaçlama çözümleri sunmaktadır. İlaçlama temizliği şirketi olarak her türlü güvenliği alarak en küçük ihmallere dahi olanak tanımadan sizlere güvenli ilaçlama hizmeti veriyoruz. Amacımız sorunsuz ve sağlıklı ilaçlama yaparak sorunlarınızı çözmektir.

 

3) ilaçlama sonrası 2-3 saat kapalı tutulan mekan her hangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı bir kişi tarafından içeri girilerek pencere ve balkon kapıları gibi hava sirkülasyonu sağlayan bölümleri açarak süratle dışarı çıkmalı içeride gereksiz yere durulmamalıdır. Kullanılan ilaçların kokulu yöntemde pek fazla kokusu hissedilmez ancak havaya karışan partikürler damlaları belirli bir süre havada asılı kalması sonucu kapalı alanda duran kişi daha nefes alır almaz rahatsız eder ve çekilen hava ile ciğerlere giderek öksürük ve zor nefes alma gibi durumlara sebep olabilir. Bu yüzden ortam havalandırılırken kesinlikle içeride durulmamalı kapı ve pencereleri açtıktan sonra dışarı çıkılarak gerekli havalandırma yapıldıktan sonra içeriye girilerek gerekli İlaçlama temizliği yapmak için hazırlık yapılmalı gerekli tedbirler alınarak sorunsuz bir şekilde günlük yaşantıya devam etmelidir.

 

4) İlaçlanmış alanda İlaçlama temizliği için hazırlık yapılırken ilaçlanmış yüzeylere çıplak el ve vücudun hassas kısımları olan yüz ya da kol içleri değdirilmemeli temizlik esnasında mutlaka eldiven kullanılarak kalıcı etkisi yüksek haşere ilaçlarının cildin hassas yerlerinde oluşturabileceği sızlama ve yanma hissi veren durumların önüne geçilmesi gereklidir. Bazı kişilerde cilt hassasiyeti çok fazladır bu gibi kişiler kimyasal bileşenle temas ettiği zaman çok çabuk etkilenir ve hatta ciltlerinde kızarma, kabarma belirtileri görülebilir mümkünse böyle kişiler ilaçlanan alanın İlaçlama temizliği yapılmasından sonra mekana girmeli olası yan etkilere maruz kalmamalıdır.

 

5) Mutfak dolapları ve mutfak eşyaları güzelce deterjanlı su ile yıkanıp silinerek ilaç kalıntıları giderilmeli dolap içleri,mutfak tezgahı gibi el değen ve yiyecek konulan yerler güzelce silinerek gönül ferahlığı içinde günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz. Yatak odası ve salon gibi bölümlerde çekyat, koltuk üzerlerine örtü çekilmiş ise bu örtüler kaldırılarak yıkanmalı yatak odası bölümünde yastık kılıfları ve yatak çarşafları değiştirilerek yıkanmalı banyolarda ise açıkta kalan havlu,bornoz benzeri eşyalar yıkandıktan sonra kullanılmalıdır. Bu saydığımız tüm tedbirler sisleme ilaçlama şekli olan elektrikli ilaçlama makinesi ile yapılan yöntemde İlaçlama temizliği şarttır haşere ilaçlarının kokusuz ya da kokulu olması fark etmez şayet temizlikten